Yong Quan Park // S.D. Atelier design & planning

yong-quan-park-//-sd.-atelier-design-&-planning
Text description provided by the architects.

Traveling through the river of time, and discovering the history of an old sugar factory railway, we sense the historical atmosphere where the scenery of the circular trail surrounding the lake telling us the history of the factory. Experience not only the essence of life, but also indulge in the gravity of the past.
This project reorganizing the history of the sugar factory develops the stories and functions of space conformable with the developments of the factory.

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

People can be closer to nature on the lake observation deck extended from Fuxing Road Bridge to the central lake. Following the riverside pathway, we see the main building of the sugar factory where the wide square can accommodate a large crowd. To the south of the square, there are magnificent forest and hill landscape attractive to animals and people.

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

The irregular riverside slopes and the elevated wood deck connected to the island on the central lake constitute the best platform for ecological education. What we see by walking on the shore trail are the traces of the historical sugar factory railway. The lake surrounded by the circular trail was the main railway in the past.

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

The circular trail has a comprehensive view to the entire sugar factory, from which we discover the captivating silhouette and its complete history.
As to environmental resources and design skills, the lake signifying the urban hydrological and ecological sustainability is constructed with the drainage system with the springs and the gravel layers.

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

A large volume of groundwater therefore flows towards the construction site. The underground tunnel systems support the growth of aquatic plants and permanent pond that establish the education of urban hydrology, the ecological island, and the habitat for water birds.
Secondly, the design is contributed to the cultural regeneration and continuation of the sugar industry, as well as the continuation of railway culture.

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

The layout of buildings and streets of sugar factory, along with the connection between tracks and circulation are considered. The image and track of the sugar factory are derived from the memory of passing through a tunnel.
Thirdly, the new attractions of recreational activities, the plentiful shops, convenient transportation systems, and the integration of business and humanity.
Lastly, the new location of the east district of Taichung, the conceptual image of East Gate of the provincial capital of Taichung, the view on the elevated railways, and the renovations of shops in Taiping District and Beitun District..

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

© S.D. Atelier design & planning

The post Yong Quan Park // S.D. Atelier design & planning appeared first on Journal.