Victorian Music Box // CCY Architects

victorian-music-box-//-ccy-architects
Text description provided by the architects.

Set in the historic mining district of Aspen, Colorado, this project is a renovation and detached addition to a 19th century Victorian-era home. Our clients, music aficionados, wanted a light-filled recital space in which to host music performances. But in a dense neighborhood with exposures to the southwest, the site did not allow for traditional windows without compromising privacy and sun control.

© Draper White

© Draper White

© Draper White

© Draper White

So, to create a light-filled space that would provide year-round privacy and heat mitigation during summer months, we designed a custom aluminum façade perforated in a way that introduced dappled light into the space while guaranteeing our clients privacy and sun control. We designed the perforations as an interpretation of the patterns made by the sheet music of one of our client’s favorite compositions: Chopin’s Nocturne in E-Flat Major, Op.

© CCY Architects

© CCY Architects

© Draper White

© Draper White

9, No. 2. The aluminum skin covers the roof and walls. Bent with four-inch exposures, the surface articulations create a contemporary interpretation of the clapboard-clad buildings that have been so central a part of Aspen’s architectural history, including on the adjacent Victorian-era home. From inside, dappled light illuminates the space in a constantly evolving melody as the sun moves throughout the sky.

© Draper White

© Draper White

© Draper White

© Draper White

And from outside, at night, the façade becomes a lantern inspired by a timeless melody with a pattern of light referencing Chopin’s score..

© CCY Architects

© CCY Architects

© CCY Architects

© CCY Architects

Victorian Music Box Gallery

The post Victorian Music Box // CCY Architects appeared first on Journal.