Pierrefonds Public Library, Montréal

pierrefonds-public-library,-montreal

Pierrefonds Public Library, Montréal, Office Building, Montréal Interior Design, Canadian Commercial Architecture, QC Building Project Images

Pierrefonds Public Library in Montréal

11 Nov 2021

Design: Chevalier Morales

Location: Montreal, QC, Canada

Pierrefonds Public Library

Defined as the combination of a park and a shopping mall, both considered as highly attended “third place”, this innovative library embodies an ecosystemic vision where the programs and the relations between them are developed with the same level of attention. It is a true social and information exchange network that takes shape into a complex circulation structure that renews the library experience with each visit.

Pierrefonds Public Library Montréal

The design of the Pierrefonds Public Library also innovates in its relation to the landscape, its discreet technological approach actively participating in the scenography, and the collections’ display. The latter are structured around thematic poles to enhance accessibility.

Pierrefonds Public Library Montréal QC

“The overall planning strategy of this innovative and highly technological library was inspired by the pragmatic efficiency of shopping centers, train stations, and airports, all while avoiding their flaws.”

Pierrefonds Public Library Montréal QC Pierrefonds Public Library Montréal

The combination of an ideal park and a shopping mall
While looking through old masterplans of Pierrefonds-Roxboro, the architects came across a graphic image depicting the main planning criteria for green spaces in the district. The drawing showed an idealized park on a generic site. The park was divided into various areas, based on age groups and types of activities: green spaces, rest spaces, play zones, exchange networks, etc.; similar to library planning.

An in-depth study of this document, paired with a reorganization of the various areas, especially the green spaces, became one of the foundations for the project. An interior garden emerged as a result of these explorations. Created by an extraction process, the garden allows natural light as well as part of the natural surroundings to reach the heart of the existing building. The garden also functions as reference point for users and employees of the library.

Pierrefonds Public Library Montréal Pierrefonds Public Library Montréal QC

Typical of suburban environments and often criticized, the shopping mall typology was also investigated. Generic buildings, obedient to functional and economic requirements, shopping malls have one or many focal points. These centers of activities and exchange are almost always topped with a large skylight accentuating the composition.

Another important characteristic of the shopping mall is its circulation network fed by multiple entryways that compels the customer into specific paths. Thus, stairways typically located in central atriums are often voluntarily reversed, as a way of extending the visitor’s stay. This typology is particularly interesting to the planning of a library. Its numerous spatial qualities are essential components of what is called a “third place”. Users circulating freely, flexibility in spatial organization, multiple movements and experiences are just a few of these advantages.

Pierrefonds Public Library Montréal QC

The project’s main elements are directly inspired by the shopping mall typology: wings merging into a central meeting space, a network of stairways, a bleacher, floor openings allowing visual connections, multiple skylights, as well as a civic space. The building’s surroundings, usually filled with parking lots, and opaque walls are here replaced by green spaces and glass curtain walls.

Formally, the project adjusts itself according to the site’s main elements. Instead of being purely functional and economic, the building’s shape is drawn to both manifest its urban presence on Pierrefonds Boulevard, and get closer to the wooded park, and to retract to reveal existing greenery islands on the site.

White transparency and structural lightness
The project’s forms and materials are simple and intend to disappear to highlight the presence of its landscape, users, and books. White is dominant both inside and out and offers a neutral canvas from which the landscape’s changing colors, the roaming visitors, and the many documents contrast and stand out. The white surfaces – walls, ceilings, and shelving – also reflect and multiply the natural light coming in through the vast glass curtain walls, the interior garden, the glass roof, and the multiple skylights, allowing the library to stay bright even during cloudy weather. On the upper level, the light-yellow epoxy-glazed concrete floor, oak bleachers, and colorful and comfortable furniture bring warmth to the predominantly white spaces.

Pierrefonds Public Library Montréal

A glazed curtain-wall system punctuated with white aluminum sections wraps the perimeter of the building. Some glass panels are screen-printed to create a smooth transition between transparency and opacity. The envelope is also textured inside; perforated aluminum panels flank the floor and ceiling, which also act as a ventilation distribution system.

Pierrefonds Public Library Montréal

Most of the upper floor slab is cantilevered along the perimeter of the building. The structural challenge to preserve the impression of lightness was achieved by making the floor slab appear as thin as possible. The steel structure was carefully crafted in collaboration with structural engineers, especially the glass roof over the bleachers facing the woods.

Finally, the new building spreads around the initial borough’s library. Developing the junctions between the new building envelope and the existing facade was another technical and esthetical challenge. Some salvaged bricks were used to create inside partitions recalling the outline of the previous building. Integrating the memory of the old library into the current project was fundamental.

Collections organization and distribution
In dialog with the collections’ organization in thematic poles desired by the clients, the architects developed an approach that prioritizes individuals and their interactions. It offers visibility, flexibility and a variety of spaces to read, work, and relax. The architects first opted for a dense distribution of the collections to free a maximum of space in the centers and accentuate the plan taking care to preserve interesting views.

Then, they proposed to place thematic isles in the freed-up spaces allowing the display of the collections in a library style. Just as one occupies a place that suits them in a park, these central spaces are organic and contain many sub-spaces more or less intimate following each one’s desire.

Pierrefonds Public Library Montréal Pierrefonds Public Library Montréal

Pierrefonds Public Library in Montréal, QC – Project Information

Design: Chevalier Morales
Location: Montreal, Quebec, Canada
Client: City of Montreal
Built area: 4550 sqm
Construction cost: 17,5 M$ CA
Sustainable development: LEED Gold certification (target)

Team: Lead Architects: Stephan Chevalier, Sergio Morales and François Lemoine. Architects: Alexandre Massé, Julie Rondeau, Gabriel Lanthier, Céline Leclerc, Christian Aubin, Ève Beaumont-Cousineau, Catherine St-Marseille, Simon Barrette, Geneviève Riopel

Consultants: Bouthillette Parizeau, SDK, Équipe Laurence, Version Paysage

Awards: Canadian Architect Award of Merit (2014); Design Award of Excellence – Institutional Projects of the Canadian Institute of Steel Construction (2018); Quebec Libraries and Archives Architecture Award (2019)

About Chevalier Morales
Founded in 2005 by Stephan Chevalier and Sergio Morales, the firm strives to create contemporary architecture that is both sensitive and responsible. They continually re-examine their understanding of the larger context, to give rise to an architecture that is rooted in its own cultural territory. The firm is recognized for the exceptional quality of their projects; they have been selected as finalists in more than fifteen architectural competitions and have won several institutional and cultural mandates such as the Saul-Bellow Public Library (Montreal, 2015), the Maison de la littérature (Quebec, 2016), the Drummondville Public Library (2018), the Pierrefonds Public Library (Montreal, 2019) and more recently the Agora des Arts in Rouyn-Noranda. In recent years, the work of Chevalier Morales has been recognized through numerous prizes and distinctions, while the firm was awarded the 2018 Emerging Architectural Practice Award, a prize awarded annually by the Royal Architectural Institute of Canada (RAIC). Chevalier Morales is also the recipient of two Canadian Architect Awards of Excellence, two Governor General’s Medals in Architecture and two Grands Prix d’excellence from the Ordre des architectes du Québec. The Montreal-based firm is now well established and counts 30 architects and collaborators.

Pierrefonds Public Library Montréal QC

Photographer: Chevalier Morales

Pierrefonds Public Library, Montréal images / information received 111121 from v2com newswire

Location: 900 West de Maisonneuve, Montreal, Québec, Canada

Montreal Architecture

Québec Architecture Designs – architectural selection below:

Montreal Architecture Designs – chronological list

Montreal Architecture Walking Tours

Montreal Architecture News

Montreal Houses

Castor Des Érables Development, Rosemont–La Petite-Patrie, Montréal, QC
Architects: Parkhouse
The Castor des Erables Development Montreal Houses
photographer : Parkhouse/Bardagi
The Castor Des Érables Development in Montréal

Charlebois Lake House, Ste-Marguerite-du-Lac-Masson, north of Montreal, Québec
Architects: Paul Bernier Architecte
Charlebois Lake Quebec House
photographer : James Brittain
House in Ste-Marguerite-du-Lac-Masson

Canadian Architecture

Canadian Architects

Comments / photos for the Pierrefonds Public Library, Montréal page welcome

The post Pierrefonds Public Library, Montréal appeared first on e-architect.