Get the new arq.ink mobile app for iOS and Android.

CASA MALANDRA by TAC Taller Alberto Calleja

casa-malandra-by-tac-taller-alberto-calleja

Two rectangular volumes that converge at their center define the configuration and dynamics of the typical courtyard house, containing part of the existing vegetation. We included a natural mirror of water to generate a new microclimate for the site. Both pieces, assembled from their structure of concrete walls and wooden facades, are connected through a pergola that filters the light from the courtyard.
At the same time, on its long sides, it extends toward the sea and the mountain, allowing from its location dialogue with the territory. Each volume resolves the bedrooms. Among them are established what we call “magical places” or meeting spaces. Thanks to the endemic vegetation invading the house, in turn, articulates the circulations of the paths. The social area is concentrated and protected by the structure of the “Palapa”. The pool accompanies it on its shorter side, establishing an extension of the main room towards the sea; its morphology is consistent with the neighboring ho…

Read More