A Multigenerational Home in Amsterdam Can Be Reconfigured for Changing Demands

a-multigenerational-home-in-amsterdam-can-be-reconfigured-for-changing-demands

BETA Office for Architecture and the City create a five-story residence designed to accommodate and adapt to the needs of a couple with young children, as well as their elderly parents.

The 4,843-square-foot Three Generation House by BETA Office for Architecture and the City is located in Amsterdam, Netherlands.

This five-story tower, designed for three generations of a Dutch family, is an example of how multigenerational living benefits city dwellers of all ages. Two separate apartments are stacked directly above one another to create a home where the family and their elderly parents can enjoy each other’s company without sacrificing the advantages of privacy.

The grandparents live in the topmost apartment, which has an elevator, level floors, and wider door openings for accessibility in old age. Also included is a large terrace where other family members can come to relax.

The grandparents live in the topmost apartment, which has an elevator, level floors, and wider door openings for accessibility in old age. Also included is a large terrace where other family members can come to relax.

Courtesy of BETA office for architecture and the city, Photo by Ossip van Duivenbode,i Come Together /i(gestalten, 2021)

Unlike many multistory homes, the elderly couple live on the top-floor apartment which has been accessibly designed to accommodate wheelchairs and reduced physical ability. When needed, the entire building can be reconfigured into four apartments, allowing the children to have their own space once they grow up.

Light partition walls separate the rooms into two areas. The whole building is designed so it can be reconfigured from two apartments into four, accommodating changing demands over time.

Light partition walls separate the rooms into two areas. The whole building is designed so it can be reconfigured from two apartments into four, accommodating changing demands over time.

Courtesy of BETA office for architecture and the city, Photo by Ossip van Duivenbode, Come Together (gestalten, 2021)

The building does not have one specific communal space for group encounters. Both apartments within the structure have large living spaces and balconies with views of Amsterdam.

The building does not have one specific communal space for group encounters. Both apartments within the structure have large living spaces and balconies with views of Amsterdam.

Courtesy of BETA office for architecture and the city, Photo by Ossip van Duivenbode, Come Together (gestalten, 2021)

See the full story on Dwell.com: A Multigenerational Home in Amsterdam Can Be Reconfigured for Changing Demands
Related stories: